Διατροφή των Παιδιών: Έξυπνα σνακ για το σχολείο και όχι μόνο…



Η διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι υγιεινή, επαρκής και ισορροπημένη προσφέροντας τους την απαραίτητη ενέργεια και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία και την ανάπτυξή τους.

Οι διατροφικές συνήθεις των παιδιών διαμορφώνονται από μικρή ηλικία και εξαρτώνται από τις συνήθειες των γονιών τους. Μην ελπίζετε ότι το παιδί σας θα κάνει τις σωστές επιλογές αν εσείς οι ίδιοι δεν δίνετε το καλό ‹‹παράδειγμα››. Για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων θα πρέπει να εφοδιάζετε το παιδί σας με τα κατάλληλα τρόφιμα. Επιλέξτε σνακ που θα προδώσουν γεύση και ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στο βαρύ πρόγραμμα του σχολείου.

Σνακ τα οποία μπορείτε γρήγορα να προετοιμάσετε στο σπίτι ή να τα έχετε προετοιμάσει από το βράδυ:

  v  Τοστ ή σάντουιτς με διάφορα είδη ψωμιού (σικάλεως, ολικής αλέσεως), αλλαντικό χαμηλών λιπαρών, τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών, αυγό ή κοτόπουλο, μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι και πολλά μυρωδικά.

  v  Σπιτικό κέικ ή σπιτικές μπάρες δημητριακών με ξηρούς καρπούς, δημητριακά, ταχίνι, βρόμη, ξερά φρούτα, μέλι, λιωμένη σοκολάτα, σε συνδυασμό με φρέσκο χυμό φρούτων.

  v Φρέσκο χυμό φρούτων με σπιτική πίτα πχ. χορτόπιτα, κολοκυθόπιτα, σπανακόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα, πίτσα κα.

  v  Αραβική πίτα αλμυρή με λαχανικά, κοτόπουλο ή τόνο ή αυγό, σως γιαουρτιού, τυρί φέτα, καλαμπόκι, μανιτάρια, πιπεριές και μυρωδικά ή γλυκιά πίτα με γέμιση ταχίνι ή μέλι, μπανάνα, κακάο και ξηρούς καρπούς.

  v Σπιτικές κρέπες αλμυρές ή γλυκιές (με υλικά αρεσκείας του παιδιού) ή αυγόφετες και φρούτο.

  v  Σπιτικό σουβλάκι με κοτόπουλο, καλαμπόκι, μαρούλι, ντομάτα, τυρί κρέμα, πιπεριές.

  v  Τονοσαλάτα ή σαλάτα Caesar΄s ή Chef και φρέσκο χυμό φρούτων.

  v  Φρουτοσαλάτα με μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς.


Αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να επιλέξετε κάποια έτοιμα σνακ για το σχολείο:

  v  Παστέλι ή χαλβά και φρέσκο χυμό φρούτων.

  v  Μπάρα δημητριακών με φρούτο.

  v Κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμιστό με τυρί και πάστα ελιάς ή σταφιδόψωμο και φρέσκο φυσικό χυμό φρούτων.

  v Κριτσίνια ολικής αλέσεως ή σικάλεως με κάποιο αλλαντικό χαμηλών λιπαρών ή τυρί χαμηλών λιπαρών και φρέσκο χυμό φρούτων.

  v  Ρυζογκοφρέτες ή κράκερ ολικής αλέσεως με φρούτο.

  v  Ζελέ φρούτων, γιαούρτι, ρυζόγαλο και ξηρούς καρπούς.


Οι επιλογές είναι πολλές και μπορείτε να τις συνδυάστε ανάλογα με το τι αρέσει στο παιδί σας. Βάλτε φαντασία προετοιμάζοντας τη σπιτική λιχουδιά και το παιδί σας θα επιλέξει σίγουρα το σνακ που του ετοιμάσατε εσείς από τα έτοιμα junk!

Σχόλια