Έχω Προδιαβήτη ή Διαβήτη? Πώς το αντιμετωπίζω?


Ο προ-διαβήτης είναι μια κατάσταση όπου τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι πάνω από τα φυσιολογικά, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωστεί κάποιο άτομο με διαβήτη. Πολλοί γιατροί θεωρούν ότι ο προδιαβήτης είναι το πρώτο στάδιο του διαβήτη τύπου 2.
Μελέτες δείχνουν ότι το 15% έως 30% των ατόμων με προδιαβήτη θα αναπτύξουν διαβήτη σε μόλις πέντε χρόνια χωρίς παρέμβαση, όπως απώλεια βάρους ή αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Ο προδιαβήτης αποτελεί σοβαρή κατάσταση καθώς τα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων από αυτά που δεν βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση.

Πώς διαγιγνώσκεται ο Προδιαβήτης?

Υπάρχουν τρεις δοκιμές που μπορούν να καθορίσουν εάν έχετε υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

A1C (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη)
Αυτή η εξέταση αίματος, η οποία ονομάζεται επίσης αιμοσφαιρίνη A1c, HbA1c ή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, μετρά το ποσοστό σακχάρου που συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη σας. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή A1C, τόσο υψηλότερο είναι το μέσο όρο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους δύο ή τρεις μήνες.
Η κανονική τιμή A1C είναι κάτω από 5,7%. Μια τιμή A1C μεταξύ 5,7% και 6,4% υποδηλώνει την ύπαρξη προδιαβήτη. Ένα A1C 6.5 ή μεγαλύτερο δείχνει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 εάν επιβεβαιωθεί η εξέταση. Εάν τα αποτελέσματά σας είναι αμφισβητήσιμα, ο γιατρός σας θα επανεξετάσει το A1C σας σε άλλη ημέρα για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Φυσιολογική τιμή HbA1c
< 5.6%
Προδιαβήτης – τιμή HbA1c
5.7% - 6.4%
Διαβήτης – τιμή HbA1c
> 6.5%

FPG (Γλυκόζη πλάσματος νηστείας)

Η δοκιμασία γλυκόζης στο πλάσμα νηστείας (FPG) είναι μια εξέταση αίματος που γίνεται μετά από τη νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετράει το σάκχαρο στο αίμα σας. Μια κανονική δοκιμή γλυκόζης νηστείας είναι μικρότερη από 100 mg / dL. Ένα αποτέλεσμα μεταξύ 100 και 125 mg / dL είναι διαγνωστικό κριτήριο για τον προδιαβήτη. Μια τιμή που είναι 126 mg / dL ή παραπάνω είναι ενδεικτικό του διαβήτη. Συνιστάται να επαναληφθεί η εξέταση για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Φυσιολογική τιμή FPG
< 100mg / dl
Προδιαβήτης – τιμή FPG
101mg / dl – 125 mg / dl
Διαβήτης – τιμή FPG
> 126mg / dl

RPG (Τυχαία γλυκόζη πλάσματος)

Μια τυχαία δοκιμή γλυκόζης αίματος (RPG) είναι μια εξέταση αίματος που γίνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας που δεν είστε νηστικός. Μετράει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα εκείνη τη στιγμή. Ένα αποτέλεσμα RPG που υπερβαίνει τα 200 mg / dL είναι ενδεικτικό του διαβήτη, ειδικά εάν υπάρχουν συμπτώματα διαβήτη όπως υπερβολική δίψα, πείνα ή ούρηση. Εάν το επίπεδο είναι υψηλότερο χωρίς να είναι εμφανή τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα από τα άλλα τεστ που αναφέρονται για επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Φυσιολογική τιμή RPG
< 200mg / dl
Μη φυσιολογική– τιμή RPG
           > 200mg / dl

OGTT (Δοκιμή ανοχής γλυκόζης)

Η από του στόματος δοκιμή ανοχής γλυκόζης (OGTT) διαρκεί λίγο περισσότερο χρόνο από τις άλλες δύο εξετάσεις για τον διαβήτη. Σε αυτή τη δοκιμασία, το αίμα λαμβάνεται μετά από μια ολονύκτια νηστεία και στη συνέχεια δύο ώρες μετά την κατανάλωση ενός γλυκού ποτού. Είναι φυσιολογικό να αυξάνεται το σάκχαρο του αίματος μετά το ποτό. Το φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα πέφτει κάτω από 140 mg / dL μέσα σε δύο ώρες. Εάν το σάκχαρο στο αίμα κυμαίνεται μεταξύ 141 και 199 mg / dL, ο γιατρός σας διαγιγνώσκει προδιαβήτη. Αν η τιμή βρίσκεται πάνω από 200 mg / dL ή παραπάνω είναι διαγνωστικό για τον διαβήτη.

Φυσιολογική τιμή OGTT
< 140mg / dl
Προδιαβήτης – τιμή OGTT
141mg / dl – 199 mg / dl
Διαβήτης – τιμή OGTT
> 200mg / dl


Πώς να διαχειριστείτε μια προδιαβητική κατάσταση?

Αν έχετε διαγνωστεί με προδιαβήτη, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη και να επιστρέψετε τη γλυκόζη του αίματός σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

  v Τρώτε υγιεινά: Η διατήρηση μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη. Η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να είναι προκλητική, οπότε ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές. Παρακολουθήστε και καταγράψτε όλα όσα τρώτε για μερικές ημέρες, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε ποιες ομάδες τροφίμων μπορεί να είναι υπερβολικές ή ελάχιστες. Θα πρέπει να τρώτε τροφές κάθε μέρα από κάθε μία από τις έξι ομάδες τροφίμων: λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά, λιπαρά.
Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες από το αρχείο καταγραφής τροφίμων, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε μικρές αλλαγές. Ο στόχος είναι να επιλέξετε λιγότερο επεξεργασμένα, ολόκληρα τρόφιμα, αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, λίπη ινών και ανθυγιεινά λίπη. Για παράδειγμα, εάν δεν τρώτε τις συνιστώμενες μερίδες λαχανικών, δοκιμάστε να προσθέσετε μία μερίδα λαχανικών την ημέρα στη διατροφή σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με μια σαλάτα στο μεσημεριανό γεύμα ή στο δείπνο, ή στο σνακ.
Θα ήταν ωφέλιμο επίσης να μειώσετε τον αριθμό των τροφίμων και ποτών που καταναλώνετε καθώς και να αντικαταστήσετε τους απλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες με σύνθετους υδατάνθρακες. Παραδείγματα που μπορείτε να προσπαθήσετε να συμπεριλάβετε είναι η αντικατάσταση του άσπρου ψωμιού με ψωμί ολικής άλεσης ή ζέας, τα άσπρα μακαρόνια / ρύζι με μακαρόνια ολικής ή καστανό ρύζι, τα διάφορα αρτοποιήματα με φρέσκα φρούτα, τα αναψυκτικά με νερό.

  v Μείνετε δραστήριοι: Η άσκηση είναι επίσης σημαντική για τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα σας. Στόχος είναι 30 λεπτά άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Όπως και με τις διαιτητικές αλλαγές, θα πρέπει επίσης να ξεκινήσετε να εργαστείτε και σε αυτόν τον τομέα. Αν δεν είστε πολύ δραστήριοι, μπορείτε να ξεκινήσετε με την στάθμευση πιο μακριά από την είσοδο ενός κτηρίου ή να ανεβείτε από τις σκάλες αντί για μια κυλιόμενη σκάλα ή ένα ανελκυστήρα.

Μόλις βελτιωθείτε με την αύξηση του επιπέδου δραστηριότητάς σας, μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε πιο έντονες δραστηριότητες, όπως τζόκινγκ ή παρακολούθηση μαθημάτων προπόνησης κάποιου αθλήματος που σας αρέσει.

Θυμηθείτε να λαμβάνετε πάντοτε την έγκριση του γιατρού σας και να ενημερώνετε τον διαιτολόγο σας προτού ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα προπόνησης. Μπορούν να σας ενημερώσουν εάν υπάρχουν δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγετε ή πράγματα που πρέπει να παρακολουθείτε, όπως ο καρδιακός σας ρυθμός ή αλλάζοντας τις διατροφικές σας απαιτήσεις για να σας στηρίξει στην δραστηριότητά σας.

v Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος. Θυμηθείτε ότι οι διατροφικές συγκρούσεις και τα ακραία προγράμματα προπόνησης μπορεί να φέρνουν γρήγορα αποτελέσματα ορισμένες φορές, αλλά δεν είναι ρεαλιστικά και δεν επιφέρουν μια μακροχρόνια συντήρηση, όντας συχνά και ανθυγιεινά.



Βιβλιογραφία:
Data & statistics: Diabetes latest. (2014, June 17).
Diabetes tests & diagnosis. (2016, November).
Diagnosing diabetes and learning about prediabetes. (2016, November 21).
Mayo Clinic Staff. (2016, November 22). Prediabetes: Self-management.
National diabetes statistics report, 2014. (n.d.).
Prediabetes. (2016, August 29).
Statistics about diabetes. (2016, December 12).

Σχόλια